27 Mayıs 2017 Cumartesi

Adı: Demokrat Parti, Amacı: Tarihi hasım, 27 Mayısçı CHP ile yakınlaşmak mı?

CHP,
(Cumhuriyet Halk Partisi) 
Demokrat Parti
yakınlaşması
EMİN VAROL
26-05-2017, 12:59

16 Nisan referandumunun üzerinden 40 gün geçti. "Evet" bloğunda henüz ziyaretler başlamadı.
AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, referandumda "Evet" için çalışan MHP ve BBP Genel Başkanlarını ziyaret ederek " teşekkür edecek mi?" bilemiyoruz.
Ancak, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bu konuda hayli mesafe aldı. Kılıçdaroğlu, yüzde 49'luk bloğu diri tutabilmek için, "Hayır" için çalışan siyasi partilerin genel merkezlerini ziyarete, Erdoğan'ın, "siyaset okulu" olan Saadet Partisi'nden başladı.
Ardından, Rahmetli Turgut Özal'ın yaptırdığı görkemli Genel Merkez binasını kullanan Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal'la bir araya geldi.
Ancak, Merkez Sağ'daki bu önemli buluşmadan önce CHP Genel Merkezi'nin, yine merkez sağdan bir ziyaretçisi vardı. DYP Genel Başkanı Çetin Özaçıkgöz, sürpriz bir şekilde
Kemal Kılıçdaroğlu'ndan randevu isteyerek görüşmeye geldi. Kısa süren görüşmede 2019'a yönelik dilek ve temenniler ele alındı.
Baş başa yemek…

Kemal Kılıçdaroğlu ile Gültekin Uysal arasındaki görüşme ilk değildi. Aşağıda anlatacağım nedenlerle son da olmayacaktı.
CHP içindeki, eski DYP'lilerin aracılığıyla 16 Nisan referandumundan önce de Kılıçdaroğlu ile Uysal, Göksu Restoranda baş başa bir akşam yemeği yedi. Bu yemekte, ikinci adamlar yoktu. İki liderin birbirlerini daha yakından tanımalarına fırsat tanıdılar. Hem referandum stratejilerini görüştüler, hem de geleceği, seçimler yılı olan 2019'u konuştular.
Kılıçdaroğlu yemekten olumlu izlenimlerle ayrıldı. Hatta DP Genel Başkanı Gültekin Uysal için, "Bravo. Bu genç yaşta kendini çok iyi yetiştirmiş" dedi.
Kılıçdaroğlu: "Hayır oyları yükseliyor"
Bu yemekten sonra CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Demokrat Parti Genel Merkezi'ne daha rahat gitti. Çünkü, artık DP lideri Gültekin Uysal'ı daha yakından tanıyordu.
Kemal bey yanına Haluk Koç ve Kenan Nuhut'u, Gültekin Uysal da Muhammed Kelleci ve Muhtar Mahramlı'yı almışdı. Liderlerin dışındaki görüşmeye katılan dört isim, toplantıdan sonra kurulan "Ortak Hayır Çalışma Grubu"nun üyeleri oldu.
Kılıçdaroğlu: "Hayır oyları yükseliyor"
Nezaket sözcüklerinden sonra CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile yaptığı görüşmeden bazı bölümleri aktardı. Ve Temel beyin de "Hayır" bloğunu diri tutmak istediğini iletti.
16 Nisan referandumunda "Hayır" oylarının yüzde 50'nin üzerinde olduğuna inandığını söyleyen Kılıçdaroğlu'na DP Lideri Uysal, "aslında yüzde 52'nin de üzerinde diye düşünüyorum Ancak bir takım ayak oyunları yaşadık" diye karşılık verdi.
Kılıçdaroğlu, 16 Nisan'dan sonra, ekonomi ve dış politikadaki tutarsızlıklar nedeniyle "Hayır" oylarının "inanılmaz bir şekilde yükseldiğini" söyledi. Ardından da "sık sık bir araya gelelim. Bu işin muhasebesini yapmamız lazım. Hayır oylarını sürekli gündemde tutalım" diye temennisini ekledi.
Kılıçdaroğlu: "Sağ-Sol diye birşey kalmadı"
Rahmetli Turgut Özal'ın makam odasında gerçekleşen görüşmede, 1950'lerin Demokrat Parti'si ile başlayan ve Adalet Partisi-Anavatan Partisi-Doğru Yol Partisi ile devam edem merkez sağ hareketin tarihçesi de gündeme geldi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Rahmetli Celal Bayar ve Adnan Menderes'in de birer CHP üyesi olduklarını hatırlatarak, Demokrat Parti'nin aslında CHP'nin içinden çıkmış bir hareket olduğunu anlattı.
Ardından merkez sağın önemli isimlerini saymaya başladı. Celal Bayar, Adnan Menderes, Süleyman Demirel'in isimlerini sayan Kılıçdaroğlu'na, salondakiler Turgut Özal'ı da hatırlattı.
"Demokrat Parti ile o kadar fazla ortak noktamız var ki" diye konuşmasına devam eden CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Herşeyi aynı düşünüyoruz, yok birbirimizden farkımız" dedi. CHP Lideri, sözlerini şöyle tamamlıyor:
"1996'dan itibaren sağ-sol diye bir kavram da kalmadı zaten"
Kılıçdaroğlu: " Henüz adayımız yok. Her parti ayrı aday çıkarmalı. İkinci turda bu işi bitiririz.
Sohbetin bir bölümünde DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, CHP içinde Deniz Baykal'la tartışma konusu olan bir soru sordu. Uysal'ın, " 2019 için bir Cumhurbaşkanı adayınız var mı?" sorusuna CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu "şu anda yok" diye cevap verdi.
Kılıçdaroğlu, her partinin ayrı ayrı aday çıkarması gerektiğini belirtti ve "birinci turda Erdoğan seçilemeyecek, ikinci turda biz birleşerek işi bitiririz." diyerek yeni bir iddiayı dillendirdi.
Kılıçdaroğlu: "Anayasa taslağı hazırlıyoruz"
Özel Kalem Müdürü Hasan'ın ikram ettiği çay ve kahveler içildikten sonra, sohbet daha da koyulaştı.
Kılıçdaroğlu, yeni bir Anayasa çalışması yaptıklarını anlatmaya başladı. 2019'u işaret ederek, "zaman daralıyor" diyen CHP Lideri, DP dahil, Hayır'ı destekleyen siyasi partileri, sivil toplum kuruluşlarını bu Anayasa taslağına katkı vermeye çağırdı.
Kılıçdaroğlu: "Erken Seçim pek ihtimal dahilinde değil"
Konu, erken seçime geldiğinde iki liderin farklı düşündükleri ortaya çıktı. DP Genel Başkanı Gültekin Uysal'ın erken seçimin sürpriz olmayacağı şeklindeki ifadesine
Kılıçdaroğlu, "ben doğrusu erken seçimi çok ihtimal dahilinde görmüyorum" diye karşılık verdi.
Görüşme 1,5 saat sürdü, İki parti arasında, " ortak hayır çalışma grubu" kuruldu. İki lider, daha sık görüşme kararı aldı.
CHP ile Merkez Sağ birlikteliği 2019 Milletvekili Genel Seçimlerinde de sürecek gibi görünüyor.
Ama nasıl olacağını, yaşayarak göreceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder