24 Kasım 2012 Cumartesi

Merkez Sağın son kalesinde neler oluyor?


MerkezSağınsonkalesindeleoluyor?
merkez-sagin-son-kalesinde-neler-oluyor
Türk Demokrasi Tarihi denildiğinde, Demokrat Parti ile başlayan merkez sağın adresini yok saymak mümkün değil. Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanlığına çıktığı günden itibaren kan kaybetmeye başlayan "Merkez Sağın Kalesi"nde neler oluyor? EkonomistTürk, Demokrat Parti dosyasını açıyor...
23 Kasım 2012 Cuma 22:35
1946 yılında Celal Bayar ve arkadaşları tarafından kurulan ve 14 Mayıs 1950 seçimlerinde Adnan Menderes’in liderliğinde iktidara gelerek 27 yıllık tek parti dönemini yerle bir eden, üst üste 3 seçim kazandıktan sonra yolu 1960 ihtilali ile kesilen Demokrat Parti’de sancılı günler yaşanıyor.
1960 ihtilalinin ardından Ragıp Gümüşpala’nın kurduğu Adalet Partisi’nde, 1980 ihtilalinden sonra da Doğru Yol Partisi çatısı altında buluşan merkez sağın temsilcileri, Süleyman Demirel’in Cumhurbaşkanlığı’na çıkmasıyla sürekli kan kaybetmeye başladı!
Türkiye’nin ilk kadın başbakanı olarak adını tarihe yazdıran Tansu Çiller’in yüzde 27,5 oy oranından, yüzde 9,8’lere kadar düşürdüğü bu misyona Elazığ’dan Bağımsız Milletvekili seçilme başarısı gösteren Mehmet Ağar sahip çıktı.
Kıratın yeni süvarisi olan Ağar, 2007 seçimleri öncesi ANAP’a “Adalet Partisi’nin çocuklarıyız. Dedemizin adı (Demokrat Parti) altında birleşelim” diyerek çağrıda bulunmuş ve o günkü ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu ile karşılıklı adımlar atılmıştı. Büyük yankı uyandıran bu girişim ise “Merkez Sağ canlanıyor” yorumlarına neden olmuş ve yapılan seçim anketlerinde ibreler Demokrat Partiden yana yüzde 20’nin üzerine çıkıvermişti!
Ancak ne olduysa oldu…
Bir gece bu girişim bir bıçak gibi kesildi…
Taraflardan bu konuda tek kelime çıkmadı…
…Ve 2007 seçimlerinde AKP daha da büyüdü.
Mehmet Ağar’ın “Artık yokum” demesinin ardından yeni süvari adayları sahnedeydi. Ağar’dan sonra yapılan ilk büyük kongreyi Süleyman Soylu kazandı. Soylu’da, bazı söylemleriyle Ak Parti’ye yakınlık gösterince DP delegesi eski Genel Başkanlardan Hüsamettin Cindoruk’u yeniden görevlendirdi.
TBMM’de Meclis Başkanlığı görevini de yapmış olan Cindoruk usta kimliği ile yarım kalan birleşme işlemini gerçekleştirdi. ANAP, Demokrat Parti çatısı altında DYP ile birleşti.
Bu defa sahnede Namık Kemal Zeybek vardı…
Delegeler, Milliyetçi-Muhafazekar duruşu, Türk Dünyası’na yakınlığı ile tanınan Zeybek’in hem AKP’den hem de MHP’den oy alabileceğini düşündü. Umutlar yeni genel başkana bağlandı. 2011 yılında yapılan genel seçimlerde Demokrat Parti ne yapacağını bilemedi. MHP ile ittifak yapmak istese de Devlet Bahçeli tarafından buna sıcak bakılmayınca BTP (Büyük Türkiye Partisi) Genel Başkanı Prof.Dr. Haydar Baş ile seçim ittifakına gidildi.
Ancak DP’yi bekleyen yine hüsrandı…
2011 Genel Seçimlerinden aldığı 279.480 oy ile yüzde 0,65 seviyelerine düşen DP’de “Demokrasi Nöbeti” için yine adaylar ortaya çıktı.
Ufuk Söylemez ve Nevzat Ercan gibi Bakanlık yapmış adaylar arasından Gültekin Uysal sıyrıldı.
Afyonkarahisar’da İl Başkanlığı, Mehmet Ağar döneminde de Genel Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulunan Uysal’ın omuzlarına büyük yük bindi.
Eski Genel Başkanlardan Süleyman Soylu’nun Ak Parti saflarına geçmesine karşılık yurdun dört bir yanındaki DP teşkilatları, yeni Genel Başkan Uysal’dan ses getirecek icraatlar bekliyorlar.
Bütün teşkilatlarda bu beklenti varken, Demokrat Parti’de neler yaşanıyor?
İşte bu sorunun cevabını da bir sonraki gün sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Türkiye 2002 yılından bu yana Ak Parti tarafından yönetilirken, bu süre içinde kendilerini “Kıratın Yeni Süvarisi” olarak tanımlayan Genel Başkanlar da kıratı bir türlü şahlandıramadı. İktidar “Merkez sağı biz temsil ediyoruz” derken, gönlünü DP’ye kaptırmış olanlar buna şiddetle karşı çıkıyorlar.
Bir gün mutlaka “Kırat”ın yeniden şahlanacağını, yeniden merkez sağın adresi olacağını haykırıyorlar.
Ama herkes sıkıntılı...
Peki ya bu partiden beklentide olanlar ne istiyor?
(YARIN DEVAM EDECEK)
***
DEMOKRAT PARTİ DOSYASI
EKONOMİSTTÜRK Demokrat Partiye gönül veren, Merkez Sağın Kalesinin güçlenerek ayakta kalmasını isteyenlerin sözcüsü.
Oğuz UÇAR
Genel Yayın Yönetmeni
--------------------------------------------------------------
Cep : 0532 353 66 00
TAKİP EDİN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder